Jill Van der Biest - 2 juni 2022

Waarom is het OK om NIET OK te zijn?

"Ook dit zal voorbij gaan!"
"Niet huilen, het komt allemaal goed!"
“Gewoon focussen op de positieve kant!”


 Komen deze zinnen je bekend voor? We hebben ze talloze keren gehoord, van vrienden, familie en andere weldoeners, wanneer we een moeilijke tijd doormaken. Hoewel ze goedbedoeld zijn, is dit soort overdreven positiviteit volgens deskundigen schadelijk voor onze geestelijke gezondheid. Het wordt ook toxische positiviteit genoemd.

Wat is toxische positiviteit? Hoe beïnvloedt het ons welzijn?

Volgens diverse studies is toxische positiviteit een manier om te reageren op het lijden van jezelf of iemand anders vanuit een gebrek aan empathie. Vaak ontstaat het vanuit een gevoel van ongemak. Het ontkent emoties in plaats van ze te bevestigen.

 In wezen is toxische positiviteit de overtuiging dat we ons alleen moeten concentreren op positieve emoties of de positieve aspecten van het leven in plaats van ook negatieve emoties te herkennen en te erkennen. Hoewel een positieve kijk op het leven over het algemeen goed is voor ons mentale welzijn, krijgt iedereen te maken met een behoorlijk deel negatieve ervaringen. Hoewel deze emoties onaangenaam zijn, is het van vitaal belang dat ze worden aangepakt.

Toxische positiviteit zorgt voor een overdreven vereenvoudiging van problematische situaties.

Dit kan leiden tot mentale klachten. Zo moedigt het ons aan om te zwijgen over problemen, wat kan leiden tot meer stress, maar ook schaamte en isolement. In een onderzoek van Gross en Levenson werden twee groepen deelnemers bijvoorbeeld gedwongen om macabere films over medische procedures te bekijken, terwijl hun stressindicatoren werden gecontroleerd. De ene groep mocht hun hele scala aan emoties laten zien tijdens het kijken naar de clips, terwijl de andere groep vrijwilligers werd verteld om welke emotie dan ook te onderdrukken. Uiteindelijk gaven de resultaten aan dat de deelnemers aan wie werd verteld hun emoties te onderdrukken significant meer psychologische opwinding hadden, ook al bleven ze koel en rustig aan de oppervlakte

Signalen van toxische positiviteit

Toxische positiviteit is niet makkelijk te herkennen, maar er zijn signalen die ons kunnen helpen dergelijk gedrag te identificeren en ons in staat te stellen beter en op de juiste manier met onze emoties om te gaan. Waaronder:

 • Je schuldig voelen omdat je verdrietig, neerslachtig, depressief of boos bent. We moeten begrijpen dat het oké is om soms niet oké te zijn.
 • Je emoties en problemen negeren in plaats van ze aan te pakken.
 • Een houding van "het is wat het is" of "ook dit gaat voorbij", die de kern van de emotie niet aanpakt waarbij we onszelf wat wijs maken.
 • Anderen terecht wijzen voor het uiten van een negatieve emotie. • Het minimaliseren van negatieve ervaringen of die van anderen met "feel good"-uitspraken.
 • Proberen iemands probleem in perspectief te plaatsen (bijvoorbeeld door te zeggen "het kan erger") in plaats van hun emotionele ervaring te bevestigen. Sommige hiervan zijn misschien onderdeel geworden van uw dagelijks leven.

Er zijn echter manieren om ons gevarieerde scala aan menselijke emoties te accepteren.

Waarom het OK is om
NIET OK te zijn?

Om te beginnen is het belangrijk om te erkennen en te begrijpen dat we als mensen door meerdere en complexe emoties gaan. Een bijkomend nadeel van het hebben van enkel ‘good vibes' is dat het de persoonlijke groei belemmert. Het ontneemt ons het vermogen om uitdagende situaties of obstakels te overwinnen, wat ons uiteindelijk een dieper inzicht kan geven.

Elke emotie, ook de negatieve, vertelt ons iets. Angst kan bijvoorbeeld een persoon waarschuwen voor een gevaarlijke situatie of een moreel dilemma, woede is een normale reactie op onrecht of mishandeling en verdriet kan ons informeren over de intensiteit van een verlies.

 Studies hebben aangetoond dat het labelen van en praten over emoties, inclusief negatieve emoties, de hersenen zelfs kan helpen om gevoelens beter te verwerken. Het zou de kracht van bepaalde hersenbanen die met die emoties samenhangen, verzwakken, wat suggereert dat praten over gevoelens ervoor kan zorgen dat ze zich minder overweldigend aanvoelen. Door jezelf toe te laten je gevoelens te voelen, kun je de informatie krijgen die je nodig hebt om dingen te zien over een situatie die je misschien moet veranderen of waaraan je moet werken.

Wanneer je door iets moeilijks gaat, zoek dan een manier om je emoties een productieve stem te geven, zoals schrijven in een dagboek of praten met een vertrouwde vriend. Je zult merken dat je je veel beter voelt.

Ondersteun je mentale energie met de kracht van planten

Ondersteun je stemming en mentale energie met de kracht van planten, vitaminen en mineralen.  Ze bieden de nodige bouwstoffen om weerstand te bieden aan stress, mentale vermoeidheid en een sombere stemming door een gebrek aan serotonine.

Mood Rise capsules bevatten niet alleen saffraan, ashwagandha en rhodiola van hoge kwaliteit. De formule werd ook aangevuld met magnesium, vitamine D3, foliumzuur en een complex van vitamine B's.



Deze natuurlijke, vegan formule werd samengesteld door experts en is geschikt voor langdurig gebruik.

Mood Rise
Mood Rise
Mood Rise
Mood Rise
Mood Rise
Mood Rise
Mood Rise
Mood Rise
Mood Rise
Mood Rise
Mood Rise
Mood Rise
Mood Rise
Mood Rise
Mood Rise

Mood Rise

$44.00

This natural composition of high-quality ingredients contributes to:

  • a positive mood
  • promoting emotional balance
  • reducing emotional stress and burnout
  • normal mental performance and concentration
  • increasing energy, supporting physical performance and endurance.

Use: 2 capsules in the morning


Aanbiedingen

Waarom  Vitasonar?

Onze supplementen bevatten geen dierlijke producten. 

Onze supplementen maken gebruik van gecertificeerde ingrediënten van de hoogste kwaliteit. 

Onze supplementen zijn 100% natuurlijk en bevatten geen GMO's , gluten of artificiële kleurstoffen.