Jill Vander Bist - 11 oktober 2022

Mood is Food.
De link tussen emoties en voeding.

Soms loopt het leven op rolletjes. Soms doet het dat niet. Dan stel je alles in vraag, twijfel je of je wel goed bezig bent. Je eet- en sportgewoonten volgen doorgaans dat ritme. Enkel een reep chocolade of een XL pack chips lijkt je te kunnen opvrolijken. Je eet je stress, angst en dagelijkse frustraties ‘weg’.

In die neerwaartse periodes beweeg je meestal ook te weinig. Het zijn signalen van je lichaam dat je iets probeert te vertellen. Een teken aan de wand dat het anders moet.

Dat voeding een effect heeft op je gezondheid wist je waarschijnlijk al, maar besef je ook dat wat je eet bepaalt hoe je je voelt? Er is een duidelijk een link tussen je lichaam en je gemoed.

Mood-bodyconnectie

We halen er graag Goedele Leyssen bij. In haar boek MoodFood legt ze de link bloot tussen emoties, voeding en organen. Emoties zoals bezorgdheid, boosheid, angst, verdriet en blijdschap worden geanalyseerd en uitgelegd aan de hand van hun effect op specifieke organen. 

Goedele legt uit welke emoties spelen bij (onbewuste) eetgewoontes, wat die emoties je eigenlijk willen vertellen, wat het effect ervan is op je lichaam als je ze negeert en wat voeding precies doet met je lichaam.

En het allerbelangrijkste: hoe je dankzij slim emo-management (dwz. werken aan je emotionele bagage en trauma’s) en de juiste foods weer stevig grip kan krijgen op je lichaam en je emoties. Haar inzichten in de traditionele Chinese Geneeskunde zijn doorspekt met persoonlijke ervaringen. MoodFood bevat ook een reeks recepten. Je krijgt dus alle tools aangereikt om er zelf mee aan de slag te gaan.

Hoe je je voelt, heeft alles te maken met de moodmoleculen die je produceert in je brein, zoals serotonine, endorfine, oxytocine, dopamine,… Om die neurotransmitters aan te maken, hebben je hersenen een heleboel voedingsstoffen nodig, zoals de juiste aminozuren en o.a. vitamine B6 en vitamine C. Loopt het hele proces fout door een nijpend tekort aan een of meerdere van deze voedingsstoffen, dan kan je je gewoon niet lekker in je vel voelen. Door je eetgewoontes aan te passen, kan je alvast een stabiele, goede basis creëren. 

Concrete tips voor mood-body balans

Mood Rise adviseer ik al een hele tijd en het geeft me de nodige ondersteuning en  veerkracht . De mix van hoogwaardige planten-extracten zoals saffraan, ashwagandha en rhodiola gecombineerd met magnesium, vitamine D en vitamine B's zijn een ondersteuning voor een positieve stemming, emotionele balans en meer energie. Vegan en 100% natuurlijk. I dig it !!! 

Eet intuïtief

Eten volgens je intuïtie of buikgevoel wil zeggen dat je luistert naar de interne signalen van je lichaam die jou vertellen wat, wanneer en hoeveel je wilt eten. Het komt erop neer dat je eet wanneer je honger hebt, maar ook dat je eet wat je wil en hoeveel je maar wil.

Geen dieet

Een dieet is jezelf beperken in bepaalde dingen en dat doe je best niet. Eet zoveel als je wil. De kwantiteit die je eet, mag je zelf kiezen. Er staat geen limiet op gezond eten. Je eet gewoon zoveel als je lichaam aangeeft nodig te hebben

Gebruik kruiden

Kruiden en specerijen hebben antibacteriële en antivirale eigenschappen en bevatten vaak veel vitamine B en diverse mineralen. De meeste kruiden en specerijen bevatten meer geneeskrachtige antioxidanten dan groenten en/of fruit. Ze bieden dus allerlei voordelen voor je gezondheid! Voeg ze royaal toe aan je gerechtjes!

Vermijd lightproducten

Zoetstoffen in light producten bevatten bijna geen energie waardoor het lichaam niet verzadigd raakt en er geen seintje aan de hersenen wordt afgegeven. In de meeste gevallen zal dit ervoor zorgen dat het lichaam meer verlangt naar voedsel waardoor je meer gaat eten en uiteindelijk zult aankomen.

Vermijd melkproducten en tarwe

De meeste mensen verteren melkproducten en tarwe, die sterk gemodificeerd is, niet zo goed, ook al weten ze het vaak zelf niet. Zuivel en gluten uit tarwe irriteren het slijmvlies van je darmwand en dat is een aanslag op je immuunsysteem en gemoed. De basis van chronische klachten ligt vaak in de darm.

Minder bewerkt, meer vers

Kunstmatige toevoegingen en aroma’s zijn ballast en schadelijk voor het centrale zenuwstelsel en bijgevolg ook voor je gemoed. Bepaalde E-nummers in bewerkte voeding hebben zelfs een direct nefast effect op je psychische toestand en wetenschappelijke studies wijzen op een verband met depressie. Dus hoe minder bewerkt, hoe beter!

Groene bladgroenten

Groen, groener, groenst! Uiteraard ga je best voor zoveel mogelijk kleur op je bord met een regenboog aan groenten. Vergeet zeker de groene bladgroenten niet, want die zijn extra hoog gedoseerd in vitamines en mineralen en zijn een boost voor je algemene gezondheid en je humeur.

Biologisch en korte keten

Hoe de korter de weg is die je voeding aflegt, hoe beter. Beter voor het milieu én voor je gezondheid. Bij de lokale bioboer worden je groenten geoogst als ze plukklaar of rijp zijn. Het komt veel sneller op je bord met meer behoud van vitamines en mineralen als gevolg. Geen vroegtijdige oogst en bovendien is het lange transport van het veld naar de supermarkt overbodig!

Vul aan met een compleet supplement

Ben je op zoek naar meer mentale energie, een positieve stemming, emotioneel evenwicht, focus en concentratie en minder stress en vermoeidheid? Als je met onze tips rekening houdt, dan kom je al een heel eind. Wil je je gemoed daarentegen nog verder ondersteunen, dan kan dat in de vorm van een compleet voedingssupplement.

Mood Rise bevat specifiek: - Saffraan en rhodiola: bevorderen de aanmaak van neurotransmitter serotonine - Ashwagandha: verlaagt stresshormoon cortisol - Vitamine D3, vitamine B en magnesium voor een relaxerend effect

Gratis  'Mood Food' boek 

Bij aankoop van 2 producten naar keuze.

Ga bij voorkeur voor een 2-maand Mood Rise kuur en pak klachten over stress, somber humeur en vermoeidheid natuurlijk aan met de ondersteuning van 11 natuurlijke planten-extracten , vitaminen en mineralen. 

Actie geldig tot de voorraad strekt.

Bestel Nu

Verkrijgbaar in elke Belgische apotheek . Vraag naar cnk 4149043
Of bestel bij deze partners

Waarom  Vitasonar?

Onze supplementen bevatten geen dierlijke producten. 

Onze supplementen maken gebruik van gecertificeerde ingrediënten van de hoogste kwaliteit. 

Onze supplementen zijn 100% natuurlijk en bevatten geen GMO's , gluten of artificiële kleurstoffen.