5 vaak voorkomende oorzaken van moodswings

Het ene moment niets aan de hand, het andere moment kan niets of niemand nog goed doen. Moodswings zijn erg vervelend, en kunnen bovendien op verschillende manieren veroorzaakt worden.

 

Stress

Misschien geen verrassing, maar stress is een belangrijke oorzaak van stemmingswisselingen. Doordat je te veel op je bord hebt, reageer je sneller onredelijk naar de mensen rondom jou. Stress overprikkelt dan ook je hersenen, waardoor je emoties in de war raken. Zo kunnen moodswings ontstaan.

 

Merk je dit van jezelf of word je er net door je omgeving op gewezen? Probeer dan in de eerste plaats de oorzaak van de stress weg te nemen en zoek naar manieren om vaker te ontspannen. Er bestaan ook verschillende natuurlijke middelen die je kunnen helpen stress onder controle te krijgen. Adaptogene planten zoals rozenwortel of ashwaganda staan erom bekend je weerstand tegen stress te verhogen.

 

Hormonen

Ook hormonen zijn van grote invloed op je stemming en kunnen dus stemmingswisselingen in de hand werken. Zeker vrouwen krijgen op verschillende momenten van hun leven te maken met een veranderende hormoonhuishouding, en dus vaak ook moodswings. Denk aan de menstruatie en eventueel de bijhorende PMS-klachten, tijdens de zwangerschap en rond de menopauze. Ook bij mannen kan een periode van hormonale verandering tot stemmingswisselingen leiden. 

 

Cafeïne, suiker, alcohol…

Moodswings kunnen eveneens in de hand gewerkt worden door bepaalde voedingsstoffen. Cafeïne en suiker mogen je dan wel een energieboost geven, tegelijk kunnen ze je nerveus en angstig doen voelen. Doordat je je opgejaagd voelt, reageer je mogelijk anders dan gewoonlijk. Ook alcohol kan je stemming veranderen. Na de up volgt meestal ook een down.

Probeer dan ook je inname van cafeïne, suiker of alcohol te verminderen, of zelfs compleet te vermijden, als je merkt dat je last hebt van stemmingswisselingen. 

 

Slaapgebrek

Te weinig slapen zorgt ervoor dat je vermoeider bent waardoor je dus ook minder opgewassen bent tegen vervelende situaties en sneller geïrriteerd zult reageren als iets tegenzit. Hoeveel slaap je precies nodig hebt, verschilt sterk van persoon tot persoon. Vaak voel je het zelf aan: als je uitgerust wakker wordt, heb je genoeg geslapen. 

 

Psychische aandoeningen

Ten slotte zijn er verschillende psychische aandoeningen die gepaard gaan met stemmingswisselingen. Zo wordt een bipolaire stoornis gekenmerkt door hoge pieken en dalen, net als borderline. Ook van ADHD, schizofrenie of een depressie kunnen moodswings een symptoom zijn. Raadpleeg steeds je huisarts als je vermoedt dat een psychische aandoening de oorzaak is van je stemmingswisselingen.